Plexr - Werking en eigenschappen


PLEXR (Plasma Exeresis) is een specifieke plasmagenerator die in de medisch esthetische geneeskunde voornamelijk voor de reductie van overtollig huid, verstrakking en anti-aging behandelingen toegepast wordt, als ook in dermatologie voor het behandelen van diverse huidlaesies. Vanwege de unieke werking en opvallend goede resultaten is met de komst van Plexr een ware hype op de markt ontstaan die een opschudding in de medisch esthetische wereld veroorzaakt heeft. Deze ontwikkeling dateert van het jaar 2010 en sindsdien wordt het apparaat door meer dan tienduizend artsen gebruikt, in meer dan 50 landen. De laatste jaren is toepassing van Plexr met groot succes naar andere medische disciplines uitgebreid zoals, oftalmologie, tandheelkunde, gynaecologie. Er is een reeks van nieuwe ontdekkingen van Plexr toepassingen ontwikkeld zoals op, en rondom het oog, tandvlees ten behoeve van tandprothetische geneeskunde, vaginale verjonging, etc.

Omdat een aantal van de genoemde Plexr’s toepassingen overlappen met Laser en radioscalpel, leggen wij hier uit wat de unieke eigenschappen van de Plexr methode zijn.

Werking
Plexr is noch een laser, noch radioscalpel, elektrocoagulatie of een ander radiofrequent systeem. Het zou een vergissing zijn om te proberen het Plexr mechanisme te vergelijken met deze drie andere technologieën. Fysisch gezien wordt “plasma” gedefinieerd als de vierde toestand van materie (naast vast, gas en vloeibaar) en kan volgens natuurkundigen als “vloeibaar gas” worden beschouwd. Het is eigenlijk geïoniseerd gas, waarbij ionen vrij kunnen bewegen. De “geïoniseerde” term betekent dat aan de ene kant aanzienlijk grote hoeveelheden van elektronen vrij komen, terwijl de atomen en luchtmoleculen ( zuurstof en stikstof) door Plexr energie verscheurd worden. Daardoor ontstaat er een gebundelde “energetische wolk” van microplasma, gevormd door diverse positief en negatief geladen partikels met een actieradius die eigenlijk alleen de oppervlakkige componenten van de epidermis (keratinocyten) sublimeert ( vergelijkbaar met “verdamping”). De sublimatie is dus de natuurkundige term voor de directe overgang van de vaste naar de gastoestand. Dit proces is mogelijk dankzij het elektrische potentiaalverschil tussen de naaldtip en het menselijk weefsel en een hoge geïnduceerde temperatuur. Echter, ondanks de “hitte” van de plasma energie straal is er geen sprake van excessieve energie (hitte) transfer naar onderliggende huidlagen. Plasma Exeresis ( Plexr ) is één van weinige technologieën die in staat is de hitte penetratie effectief te beperken met alleen sublimatie van de bovenste epidermale laag. Dit zonder de diepere huid- structuren te beschadigen. Daarom zijn necrose en inflammatie op de dermale lamina na een Plexr actie niet waarneembaar.

Image

Tegelijkertijd met sublimatie van de bovenste laag van epidermis, verloopt er ook een proces van zachte stimulatie in de dermis. Dit is gebaseerd op de werking van zeer zachte en sterk gereduceerde en selectieve energieoverdracht die ontstaat na de botsing van de microplasma bundel met de huid.

Deze fijne energie impulsen zorgen voor een ogenblikkelijke contractie van elastine vezels die verkorten, verdikken en van horizontaal naar een verticale ligging geherpositioneerd worden. Het cumulatieve resultaat van samentrekking van elastinevezels zal leiden tot een verkramping, en uiteindelijk aanzienlijke verstrakking van het dermale weefsel.

Image


De recente onderzoeken laten zien dat in de periode van 4 weken na de behandeling de dikte van de dermis, onder andere dankzij inductie van nieuwe zachte collageenvezels, met bijna 60% toeneemt.

Image

Al deze genoemde fenomenen bij elkaar geven voor het allergrootste deel het antwoord op de vraag “hoe werkt Plexr eigenlijk” ? In het kort :

  • Reductie en verstrakking van epidermale huid door sublimatie effect.
  • Verstrakking van het dermale weefsel door de contractie van elastische vezels.
  • Huidverdikking door aanmaak van collageen (zacht type 1)
  • Huidverjonging door verhoogde angiogenese, proliferatie en migratie van Fibroblasten en normalisering van mitose van Keratinocyten.

Tijdens de behandeling ontstaat er zichtbaar rook als gevolg van het sublimatieproces. Dankzij de zeer oppervlakkige werking van deze specifieke microplasma van Plexr, zullen de daaropvolgende korstjes op de behandelde zone, in ongeveer een week afvallen, zonder dat er blauwe plekken of littekens ontstaan.
De veiligheid van de Plexr behandeling is direct duidelijk: actie is puur op de opperhuid en bereikt niet de epidermale basale laag. Er is geen passage van elektriciteit en geen thermische schade. Bijvoorbeeld, bij periorbitale verjongingsbehandelingen, is er geen schade aan de oogzenuw of aan de aangrenzende gebieden, dankzij de nauwkeurige en gerichte actie en de afwezigheid van lekstromen.

Plexr toepassingen in Dermatologie en esthetica: periorbitale verjonging (boven - onderste ooglid, zogenaamde “niet-chirurgische blepharoplastiek”), “kraaienpoten” rimpels, voorhoofdverstrakking met wenkbrauwlifting. Periorale verjonging (barcode), rimpels en huidslapheid van de hals, wangrimpels (micropeeling), genitale verjonging, verwijdering van verkleuring (hyperpigmentatie of hypopigmentatie), behandeling van littekens en acne (actieve en niet actieve fase), striae en littekens (vooral hypertrofische) behandeling in combinatie met andere behandelingen, verwijdering van tatoeages en micro-pigmentaties (moeilijk te behandelen met andere technieken op locaties zoals lippen, oogleden, wenkbrauwen, enz.) en eliminatie van goedaardige huidlaesies (wratten, fibromen, keratosis, xanthelasma etc.).

Verschillen tussen Plexr en apparatuur gebaseerd op radiofrequentie stroom:
Radio-scalpel, elektrocoagulatie of radiofrequente apparatuur met elektromagnetische stroom als werkend mechanisme, gebruiken het lichaam als deel van het circuit en werkt door snijden en/of coaguleren waardoor in sommige gevallen necrose van wondwanden, diffuse ontsteking, blauwe plekken of littekenvorming ontstaat. Mogelijke thermische schade van op radiofrequentie gebaseerde apparatuur is moeilijk te regelen omdat de stroom door, van nature, zowel de weefsels als de vloeistofcomponenten van het lichaam geleid wordt. In het bijzonder belangrijk voor het veiligheidsaspect, is dat de geringe weerstand van de zenuwuiteinden (oogzenuw) bepalend moet zijn voor de sterkte van elektrische doorstroming. Deze veilige grenslijn ligt bijna altijd lager en is in discrepantie met het elektrische vermogen van diverse radiofrequentie apparatuur, die vaak meervoudig de veiligheidsgrens overschrijdt. Omwille van deze redenen kan Plexr worden beschouwd als veelzijdiger, nauwkeuriger en bovenal veiliger.

In feite, vanwege een substantieel andere werkwijze is het niet zinvol om Plexr te vergelijken met radio-scalpel, uitsluitend gebaseerd op het feit dat ze beide huidexcisie uitvoeren.

Plexr is geen licht
Laser werkt op een andere manier en op basis van fotonen die in een coherent monochromatisch en gecollimeerde lichtbundel geordend zijn. Deze lichtenergie wordt gedeeltelijk geabsorbeerd, gebroken en gereflecteerd door het weefsel dat uiteindelijk in mechanische, thermische of chemische energie omgezet wordt. Er ontstaat temperatuurstijging op het huidoppervlak maar ook in de onderliggende lagen. Dit zogenaamde thermische effect resulteert onder andere in de formatie van nieuw collageen. Echter, wanneer het thermische effect overmatig wordt kan dit schade veroorzaken aan de huid in de vorm van brandwonden en productie van littekenvormen.
Plexr biedt de mogelijkheid om op elk weefsel te werken, ook in risicogebieden (oogconjunctiva, mucosa, kraakbeen, harige huid) zonder gevaar van het produceren van littekens of beschadiging van naburige weefsels. Elk huidtype, ongeacht het niveau van melanine, kan worden behandeld. Bij huid van fototypes IV en hoger is raadzaam om profylactisch één tot twee weken vóór de behandeling een melanogenese remmende crème ( zoals Hydrochinon ) op de te behandelen plek te gebruiken om eventuele en tijdelijke verkleuring te voorkomen.

Plexr is geen laser
Bij Erbium lasers fungeert water als primaire chromofoor. Door het verdampen van water ontstaan de lasereffecten op de huid. Op sommige huidtypes met een dikke hoornlaag of hyperkeratotische huidletsels kan de laser niet die effecten tonen zonder een zeer hoog thermisch schaderisico. Tegenovergesteld aan de lasers werkt Plexr op zowel goede als slechte geleiders door sublimatie (van de vaste toestand naar de gastoestand zonder tussenkomst van de vloeibare toestand), ongeacht het vochtgehalte van de huid. De verschillen tussen Plexr en laser: Plexr produceert geen thermische schade in ongewenste gebieden, de hersteltijd is korter omdat er geen ontsteking ontstaat, minder verschil tussen behandelde gebieden en minder kans op verkleuring (hyper- of hypopigmentatie). Er is geen noodzaak om een bril of een veiligheidsbril te gebruiken (patiënt noch arts) en er bestaat geen gevaar voor de ontwikkeling van immunologische of collageenziekten.

Plexr is dus geen laser, geen radio-scalpel of radiofrequent toestel, maar een apparaat dat plasma in de unieke vorm Exeresis genereert. Plexr is zeer veilig, accuraat en niet-invasief. Plexr is niet warm in diepere huidlagen en werkt uitsluitend op de oppervlakkige huid van de patiënt, zonder overschrijding van de basale lamina of het veroorzaken van schade in de dermis.

Plexr is een innoverende en internationaal gepatenteerde technologie (met twee internationale patenten tegen namaak beschermd) uitgevonden en gecreëerd door een groep van Italiaanse medische onderzoekers, gedurende jaren van onderzoek en studie en ontwikkeld door het bedrijf GMV uit Rome.

Branko Mitrovic